Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Μαραθώνιος Βαρκελώνης 2010
Χθες γύρισα από την Βαρκελώνη και όπως κάθε φορά που επιστρέφω είπα να γράψω 2 λόγια για το Μαραθώνιο για να θυμούνται όσοι έχουν τρέξει και να ξέρουν τι τους περιμένει όσοι θα πάνε στο μέλλον.
Φτάσαμε Παρασκευή πρωί στον ολοκαίνουριο Αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και με ταξί (15 λεπτά 20 ευρώ) φτάσαμε στο ξενοδοχείο Ayre Grand Via που ήταν 200 μέτρα από την εκκίνηση στην πλατεία Espanya. Προτείνω Ξενοδοχείο που να είναι κοντά στην εκκίνηση για τους παρακάτω λόγους.

1) Η εκκίνηση είναι 8,30 άρα μπορείς να φύγεις από το δωμάτιο σου 8,10
2) το Marathon expo είναι 100 μέτρα πιο πέρα
3) Το Σάββατο το pasta party γίνεται στο marathon expo
4) To breakfast run το Σάββατο το πρωί ξεκινάει και τελειώνει στο marathon expo
5) Στην πλατεία έχει μετρό με 4 διαφορετικές κατευθύνσεις
6) Μετά τον τερματισμό σε 5 λεπτά είσαι στην ντουζιέρα του δωματίου σου

Το marathon expo είναι αρκετά καλό .. στα επίπεδα της Αθήνας Σου δίνουν μια μπλούζα mizuno και ένα ισοτονικό. Έχει αρκετά περίπτερα από άλλους Μαραθώνιους ( φυσικά όχι της Αθήνας) και από καταστήματα που πουλούσαν είδη για το τρέξιμο.

Το Σάββατο το πρωί έγινε το καθιερωμένο breakfast run που ξεκινάει έξω από την έκθεση και τελειώνει έξω από το Στάδιο που έγιναν οι Ολυμπιακοί του 1992. Μετά στο σημείο που έγινε η εκκίνηση προσφαίρουν πρωινό.

Το Σάββατο το μεσημέρι από τις 11-14 είναι το pasta party μέσα στο χώρο του marathon expo. Περιμέναμε 20 λεπτά στην ουρά αλλά άξιζε η αναμονή.

3 μέρες καθίσαμε μόνο στην Βαρκελώνη αλλά ήταν αρκετές για να δούμε τα βασικά. Περπατήσαμε και κουραστήκαμε αρκετά αλλά βοήθησε πολύ το μετρό της πόλης το οποίο παρότι είναι παλιό σε πηγαίνει σε κάθε γωνιά της πόλης. Υπάρχουν και τουριστικά λεωφορεία (ανοιχτά από πάνω) που σε πηγαίνουν σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης .
Η μεγάλη μέρα έφτασε. 8,20 ήμουν στην εκκίνηση μαζί με άλλους 11.000 δρομείς. Ρεκόρ συμμετοχών (το 2009 ήταν περίπου 8,000) το τεράστιο σιντριβάνι πίσω από τους δρομείς ομορφαίνει την ατμόσφαιρα ( προτείνω να το επισπευτείτε βράδυ 7-9 όπου φωτίζονται τα νερά με χρώματα και χιλιάδες άνθρωποι το θαυμάζουν κάτω από τους ήχους δυνατής μουσικής) και το τραγούδι Barcelona να παίζει μόλις δίνεται η εκκίνηση.
Ο μαραθώνιος ξεκινάει και τερματίζει από το ίδιο σημείο από την πλατεία Espanya. Μετά από μια κυκλική διαδρομή 12 περίπου χιλιομέτρων περνάει ξανά από την ίδια πλατεία και κάνοντας μια δεύτερη κυκλική διαδρομή 30 χιλιομέτρων καταλήγει πάλι στο ίδιο μέρος. Είναι σχετικά εύκολη διαδρομή καθώς οι υψομετρικές διαφορές δεν ξεπερνούν τα 40-50 μέτρα. Ο καιρός ήταν αρκετά κρύος 5-6 βαθμούς. Το μόνο μου παράπονο από τη διοργάνωση ήταν ο ανεφοδιασμός, Κυρίως το φαγητό το οποίο είχαν μόνο 3 φορές στη διαδρομή ( ξηρούς καρπούς μπανάνα πορτοκάλι μήλο. Όλα μαζί) το ίδιο παράπονο εξέφρασαν κι άλλοι δρομείς .. άλλοι πάλι είχαν παράπονο με τις τουαλέτες… δεν ήταν ωραίο θέαμα να βλέπεις τους δρομείς να κατουράνε στους κάδους ή στο πεζοδρόμιο. Στην Αθήνα τουλάχιστον βρίσκεις κανένα χωράφι στη διαδρομή, στη Βαρκελώνη όλος ο αγώνας είναι μέσα στην πόλη. Κατά τα άλλα η διοργάνωση ήταν άψογη.. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και περνάει από όλα σχεδόν τα αξιοθέατα της πόλης .Είχε αρκετό κόσμο στους δρόμους (γύρω στους 100.000 υπολόγισαν οι διοργανωτές) ο οποίος ήταν αρκετά ένθερμος. Από τις πιο όμορφες εικόνες ήταν οι Ισπανίδες γιαγιάδες από τα μικρά μπαλκόνια να ζητωκραυγάζουν και κάποιες να χτυπάνε κατσαρόλες… Μια γιαγιά 70+ χρονών τραβούσε video με την τελευταίας τεχνολογίας κάμερα της.
Κάπου στα 5 χιλιόμετρα στη μέση του δρόμου ήταν ένα 2ευρω και παρόλο που όλοι το έδειχναν για να το πάρει ο επόμενος κανένας δεν το έπαιρνε.. αυτό δείχνει ότι οι ερασιτέχνες δρομείς είναι υπεράνω χρημάτων :) Όταν με έπιασε η πείνα και περνούσαμε από τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια γεμάτα με μαγαζάκια που είχαν λαχταριστά sandwich με jamon μετάνιωσα που δεν το πήρα!
Στη διαδρομή συνάντησα 8 Έλληνες από τους συνολικά 42… Με βοήθησαν αρκετά και τους ευχαριστώ. Τελικά δεν κατάφερα να κάνω ατομικό ρεκόρ αλλά σημασία έχει ο τερματισμός έτσι δεν είναι?
Μετά τον τερματισμό πήγα στο ξενοδοχείο έκανα ένα ντουζάκι και συνέχισα τον τουρισμό.

Αυτά τα λίγα.

1 σχόλιο:

kanivallos είπε...

Συγχαρητήρια για τον τερματισμό σου.
Συνδύασες τρέξιμο και διακοπές μαζί.
Βιάσου να γραφτείς μόνο για την κλασσική, άρχισαν οι εγγραφές και λήγουν σύντομα.